Curaçaoënaar Bonevacia vertaalt boek Amanda Gorman

Amsterdam – Dichter Gershwin Bonevacia, een van de grote Curaçaose artistieke talenten die in Nederland furore maken, gaat het kinderboek ‘Change Sings: A Children’s Anthem’ van Amanda Gorman vertalen.

Gorman (22) werd op 20 januari in een klap wereldberoemd met haar voordracht The Hill We Climb bij de inauguratie van Amerika’s nieuwe president Joe Biden. In haar (eerste) kinderboek roept Gorman iedereen op het verschil te maken door de eigen kracht te gebruiken.

Bonevacia (28) is stadsdichter van Amsterdam. De Nederlandse uitgaverechten van A Children’s Anthem zijn via een veiling bij uitgeverij Goor terechtgekomen. Het boek verschijnt in september. In 2017 debuteerde Bonevacia met de bundel ‘Ik heb een fiets gekocht’. In 2019 was genomineerd voor de titel veelbelovendste jonge schrijver. Sinds vorig jaar is hij stadsdichter van Amsterdam.

In 2019 verscheen onderstaand interview in het magazine CURAÇAO, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao.

Ondernemer, filosoof en dichter

Door René Zwart

Van de nood een deugd maken, dat heeft Gershwin Bonevacia letterlijk gedaan. Als jongetje had hij grote moeite met lezen en leren. Dyslexie luidde de officiële diagnose oftewel: woordblindheid. Het stond de Curaçaoënaar niet in de weg om juist van taal zijn beroep te maken. En met succes, getuige zijn benoeming tot stadsdichter van Amsterdam.

Bonevacia kan wel verklaren waarom hij ondanks zijn ‘handicap’ zo goed met woorden kan spelen, maar eerst een stapje terug in de tijd. Hij werd 26 jaar geleden in Nederland geboren, maar is ten dele opgegroeid op Curaçao. ,,We woonden in Buena Vista. Ik was altijd buiten; voetballen met vriendjes op het erf van mijn oma. Op school had ik het lastig met lezen. Later werd vastgesteld dat ik dyslectisch was.”

Confronterend

Gershwin was 10 toen het gezin opnieuw naar Nederland verhuisde. ,,De eerste jaren hebben we in Rotterdam gewoond. Nadat mijn moeder naar Curaçao terugging ben ik bij mijn vader in Amsterdam gaan wonen. Ik heb eerst MBO gedaan en daarna HBO. Dat ging prima. Ik heb mezelf geleerd om te gaan met mijn dyslexie. Je bedenkt allerlei trucjes. Het heeft mij ook aangezet om al van jongs af aan filosofisch te denken.

Gershwin Bonevacia met zijn moeder en gevolmachtigde minister Anthony Begina nadat hij als de nieuwe Amsterdamse stadsdichter was gepresenteerd.

Dyslexie is heel confronterend. Je stelt jezelf de vraag: waarom ben ik anders dan anderen? Ik had geen minderwaardigheidscomplex, maar wilde weten waarom mijn hersens anders werken. Ik ben me daardoor gaan interesseren voor de grote filosofische vraagstukken van het leven. Ik ben veel boeken over filosofie gaan lezen en lokte mijn vrienden voortdurend uit om met mij in discussie te gaan. Als iemand tegen mij zei: ‘Zo ben ik’ antwoordde ik: ‘Nee, je denkt dat je zo bent’. Sommigen vonden mij een betweter, anderen vonden het juist leuk.”

Voetbal

Hij was een beloftevol talent bij Sparta toen hij op zijn 15e een streep door een voetbaltoekomst zette om zijn vrije tijd volledig aan schrijven te wijden. ,,Ik las over Einstein en diens oneliners. Ik dacht: wow, dat wil ik ook kunnen. Het boek ‘De lange weg naar de vrijheid’ van Nelson Mandela met brieven aan zijn vrouw waarin hij veel metaforen gebruikt sprak mij eveneens enorm aan. Als je dyslexie hebt denk je heel sterk in beelden. Ik ben gaan experimenteren en dat beviel me heel goed.”

16 jaar was Bonevacia toen hij zich aan poëzie waagde. ,,Vanaf dat moment wist ik dat ik dichter wilde worden. Ik ben aan het schrijven geslagen, heb aan dichtwedstrijden meegedaan, heb op open podia gestaan. Het stond voor mij vast dat ik er mijn vak van zou gaan maken.” Maar niet voordat hij zijn studie had afgerond, zijn masters in filosofie en een bachelor economie.

Ondernemer

,,Kunst en zaken gaan prima samen. Ik ben in de eerste plaats ondernemer en dan dichter en filosoof. Het is mijn beroep, ik moet er van leven. Ik ben pas een jaar afgestudeerd, maar het lukt me goed. Ik maak ook werk in opdracht en geef voordrachten op congressen. Af en toe geef ik les.” Bonevacia houdt kantoor in het Soho House in hartje Amsterdam met als werkplek een comfortabele zitbank in het restaurant op de 5e verdieping, een verzamelplaats voor creatieven.

Over aandacht van de Nederlandse media heeft hij niet te klagen. De verschijning in 2017 van de in eigen beheer uitgegeven debuutbundel ‘Ik heb een fiets gekocht’ leidde tot interviews in de landelijke kranten. Bonevacia werd beschreven als een groot talent. ,,Ik werk aan een tweede bundel. Ik hoop daarmee in aanmerking te komen voor een grote literaire prijs. Dat zou een mooie erkenning zijn, dan word ik serieus genomen in literaire kringen.”

Grote eer

Met zijn aanstelling als stadsdichter in de hoofdstad – de jongste ooit – is hij hard op weg naam te maken in de literaire wereld. Het is de bedoeling dat hij met regelmaat gedichten schrijft over gebeurtenissen in de stad die in het Parool worden gepubliceerd. ,,Die benoeming is natuurlijk een grote eer. Mijn moeder was bij de installatie en ook gevolmachtigde minister Begina. Ik heb heel veel reacties gekregen. Curaçao is trots op me. Het is fijn te weten dat ik zo omarmd word.”

Bonevacia heeft zijn draai gevonden in Nederland. ,,Ik ga wel geregeld naar Curaçao. Vorig jaar drie keer, voor vakantie en om mijn dichtbundel te presenteren. Onlangs was ik er nog, want ik was gevraagd voor de Caribische editie van het literaire festival Winternachten. Ik vind het er heerlijk, maar de eerstkomende tien, twintig jaar zie ik me in Nederland blijven.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.