Curacao

Alleen Saba opent stembureaus 3 dagen

Den Haag – In Caribisch Nederland maakt alleen Saba gebruik van de mogelijkheid om de Tweede Kamerverkiezingen over meerdere dagen uit te smeren. De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 en onderliggende regelgeving zijn namelijk ook op de BES-eilanden van toepassing.

Met het zogeheten ‘vroegstemmen’ wil het kabinet met het oog op Covid-19 te grote drukte bij stembureaus voorkomen. Kiezers die zich zorgen maken over het rondwarende coronavirus kunnen desgewenst kiezen om op 15, 16 of 17 maart hun stem uit te brengen.

Vertrouwen

Bonaire en Sint Eustatius hebben besloten de stembureaus alleen op de oorspronkelijke datum 17 maart te openen. Saba neemt het zekere voor het onzekere. Druk zal het bij de stembureaus op de BES-eilanden sowieso niet worden met een verwacht opkomstpercentage van tussen de 20 en 25%.

“Er is frequent contact met de drie openbare lichamen, en mij is gebleken dat zij er vertrouwen in hebben dat de verkiezing aldaar, met de in de wet- en regelgeving voorgestelde maatregelen, veilig kan worden georganiseerd”, antwoordt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren op vragen van de Tweede Kamer.

Overigens is het, anders dan in Europees Nederland, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor 70-plussers niet mogelijk per brief te stemmen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.