Saba krijgt er met een Botanical Garden een groene attractie bij

Saba – De Saba Conservation Foundation (SCF) is met financiering van het openbaar lichaam Saba gestart met de aanleg van een Botanical Garden in Windwardside. De tuin, waar ​​uitsluitend inheemse planten en bomen komen, moet uitgroeien tot een plek waar het zowel voor de eilandbewoners als bezoekers aangenaam vertoeven is.

Om het terrein – achter de Trail Shop – komt een hek om de geiten buiten te houden, zodat ze de zaailingen en jonge boompjes niet opeten. Lokale fruitbomen zoals guave, mango, Surinaamse kersen, banaan, cashew, zuurzak, broodvrucht, ruwe schilcitroen en mammee appel zullen straks in de Botanical Garden te vinden zijn, maar ook geneeskrachtige bomen en planten zoals de moringaboom en aloë. Bomen die ooit in grotere aantallen op Saba groeiden, maar tegenwoordig moeilijk te vinden zijn, zoals de cacaoboom, krijgen er ook een plek. Er komt een kwekerij waar zaailingen en jonge boompjes worden gekweekt.

Vergeten bomen

“Het wordt een dwarsdoorsnede van planten die velen van ons kennen. Maar we zullen ook oude, vergeten bomen toevoegen die mensen uit het verleden kennen, zoals wat ze de ferron- of marshmallowboom noemen, en het West-Indische mahonie, dat een lange geschiedenis heeft voor het bouwen van boten en het maken van meubels”, aldus SCF-directeur Kai Wulf . Een aantal van de bomen en planten staat al in wat tot de jaren zeventig een boerderij was. De lokale bevolking verwijst vaak naar dit gebied als de Banana Gut of de Breadfruit Gut.

Een bord, in december 2019 onthuld door prinses Beatrix en SCF-bestuurslid Nicole Johnson, toont de soorten bomen en planten die zullen worden getoond. Tijdens die ceremonie memoreerde Nicole Johnson in haar toespraak dat het belangrijk was om de lokale planten in de botanische tuin op te nemen voor toekomstige generaties.

Schenking

“Maar we zorgen er ook voor dat onze kinderen en hun kinderen het belang van deze planten en bomen kennen, waarom ze in het verleden zo’n grote rol speelden in het dagelijkse leven van Sabanen en hoe ze vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. De Botanical Garden, die niet alleen als doel heeft om een ​​deel van het natuurlijke erfgoed van Saba te behouden, maar ook te herstellen, zal bijdragen aan onze groene identiteit”, aldus Johnson.

Het gebied wordt zoveel mogelijk in zijn natuurlijke staat gehouden. De familie Arnold, de oorspronkelijke eigenaren, schonken het 8.400 vierkante meter grote landgoed, inclusief de Trail Shop die wordt gebruikt als hiking information center en souvenirwinkel, in 2017 aan de SCF.

Farm-to-table

“Het belangrijkste doel is om bewoners en toeristen voor te lichten over onze bomen en planten. Het farm-to-table concept waar we bezoekers kunnen laten zien waar hun eten vandaan komt. Men kan er het leren over geïntroduceerde en inheemse planten die al generaties lang op Saba worden gebruikt voor voedsel, ambachten en medicijnen. Het delen van kennis over tradities zal helpen om de biodiversiteit van het eiland te behouden en de lokale cultuur te behouden voor toekomstige generaties”, aldus Kai Wulf.

Gedeputeerde Bruce Zagers sprak tijdens een rondleiding over het terrein zijn genoegen uit erover dat dit initiatief eindelijk werkelijkheid werd. “Dit is al jaren een prioriteit, maar vanwege de beperkte financiering is het er nooit van gekomen. Met deze Botanical Garden zal onze aantrekkingskracht voor toeristen verder vergroten en onze mensen de mogelijkheid bieden om meer te leren over inheemse plant- en boomsoorten.”

Onderdompelen

Zagers opperde dat de aanwinst een alternatief is voor bezoekers die de spectaculaire hikingtrails die het eiland rijk is te zwaar vinden. “De Botanical Garden biedt die mensen de mogelijkheid om zich toch onder te dompelen in de natuur van Saba. Het aangrenzende museumterrein en het Harry L. Johnson-museum zullen bijdragen aan de culturele ervaring.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.