Slavernij

Meerderheid Nederlanders: rol bij slavernij ernstig, maar geen reden voor excuses

Den Haag – Een meerderheid (56%) van de Nederlanders vindt dat Nederland een ‘ernstige’ rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de slavernij, maar een bijna even groot percentage (55%) vindt het niet nodig voor dat verleden excuses aan te bieden. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research in opdracht van Trouw.

Het onderzoek toont een flinke kloof tussen Nederlanders met en zonder migratieachtergrond. Van de autochtonen voelt 62% niet voor het maken van excuses, van de Nederlanders met Antilliaanse of Surinaamse roots vindt 70% dat wel op zijn plaats. Een meerderheid onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders is het daarmee eens. 20% van Nederlanders met een migratieachtergrond vindt excuses niet nodig.

Diepe spijt

Een tweede kloof die de peiling blootlegt, is die tussen de achterbannen van de politieke partijen. Die van GroenLinks (70%) en D66 (53%) vinden dat Nederland zijn excuses moet aanbieden. Onder de aanhang van de VVD (20%) en het CDA (18%) is daar weinig steun voor te vinden.

Tijdens een Kamerdebat vorig jaar over racisme noemde premier Mark Rutte het niet verstandig excuses te maken omdat er geen levende directe slachtoffers meer zijn, het destijds een ander staatsbestel was en excuses tot polarisatie in de samenleving zouden leiden. Het kabinet wil niet verder gaan dan ‘diepe spijt en berouw’ te betuigen. De stadsbesturen van Amsterdam en Rotterdam overwegen wel excuses aan te bieden.

Lees hier het gehele artikel in Trouw.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.