Kabinet lijkt niet gevoelig voor vraag Bonaire om versoepeling reisbeperkingen

Den Haag/Kralendijk – Bonaire heeft moeite met de beperkingen die de regering aan het eiland oplegt aan het toelaten van vluchten uit de Verenigde Staten. Het Bestuurscollege heeft per brief zijn zorgen geuit van het op grote schaal uitblijven van toerisme als gevolg van de laatste door Den Haag afgekondigde inreisbeperkingen en maatregelen. De Centraal Dialoog – waarin werkgevers, vakbonden en overheid verenigd zijn – heeft berekend dat in de eerste maand van 2021 het toerisme met 85% is ingezakt t.o.v. vorig jaar.

Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over uitbreiding van het voor Caribisch Nederland samengestelde pakket aan steunmaatregelen: “In een brief van de gezaghebber van Bonaire in reactie op de nieuwe inreismaatregelen worden de zorgen geuit van het op grote schaal uitblijven van toerisme als gevolg van de laatste inreisbeperkingen en maatregelen. Bonaire geeft aan dat de eis van een sneltest van ten hoogste 4 uur voor vertrek heeft geleid tot annuleringen van vluchten uit de Verenigde Staten. Vanaf 10 februari is de sneltest ook verplicht gesteld voor reizigers uit Europees Nederland die naar de BES-eilanden afreizen. Het is mogelijk dat dit ook tot annuleringen leidt, in aanvulling op de grootschalige annulering van reizen n.a.v. het zeer dringende advies geldt om niet te reizen.”

De bewindsman geeft er geen blijk van dat het kabinet gevoelig is voor het standpunt van Bonaire. “Het toeristische hoogseizoen (december-maart), waarin normaliter een groot deel van het geld wordt verdiend, kan inmiddels als verloren worden beschouwd. Het streven is dat vanaf 15 februari wordt gestart met de vaccinaties in Caribisch Nederland, streven is dit voor het begin van het orkaanseizoen, 1 juni, gereed te hebben. Dit betekent echter niet automatisch dat de inreismaatregelen dan onmiddellijk versoepeld zullen gaan worden.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.