Defensie ruimt gevaarlijke stoffen op Curaçao

Willemstad – De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft vandaag een flinke lading picrinezuur vernietigd op Curaçao. De ruiming gebeurde op verzoek van de Curaçaose autoriteiten.

In het verleden gebruikten verschillende laboratoria op het eiland picrinezuur. Deze gevaarlijke stof kan bij onvoorzichtig handelen een explosie veroorzaken. Het in slechte staat verkerende zuur lag in een opslag van het Analytisch Diagnostisch Centrum in Willemstad. Daar bevond zich ook een restant van de eveneens gevaarlijke stof hydroxylamine.

Uit metingen bleek dat het vernietigen van de stoffen bijzondere voorzorgsmaatregelen vereiste. Zo moesten de ruimers speciale beschermende kleding dragen om gezondheidsschade te voorkomen. Onder politiebegeleiding zijn de stoffen naar oefenterrein Wacawa getransporteerd. Daar is het gevaarlijke goedje gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het ondersteunen van de civiele autoriteiten is één van de drie hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied.

(Foto’s Defensie)
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.