Curacao

Cft: Begroot tekort Curaçao van 822 miljoen moet omlaag

Den Haag – De Curaçaose regering moet de voor dit jaar en volgende jaren begrote tekorten verlagen door extra kostenbesparingen door te voeren. Dat stelt het College financieel toezicht in reactie op de begroting 2021 waarin wordt uitgegaan van een tekort over dit jaar van 822 miljoen gulden.

Het Cft plaatst in een brief aan minister Gijsbertha van Financiën een groot aantal kanttekeningen bij de begroting. Zo is het college van oordeel dat baten en lasten niet toereikend zijn onderbouwd. Waarom de begrote belastingbaten in 2021 afnemen ten opzichte van de belastingbaten in 2020 is volgens het Cft eveneens onvoldoende verklaard.

Het Cft uit zijn twijfels over de haalbaarheid van het kabinet Rhuggenaath om de Algemene Bestedingsbelasting (ABB) per 1 april in te voeren en vraagt daarom “met een realistisch tijdpad te komen.” Inmiddels is op basis van een second opinion door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) duidelijk dat de extra lasten als gevolg van ingebruikname van het Curaçao Medical Center (CMC) voor het land ANG 74 miljoen bedragen. “Deze extra lasten dienen geheel door besparingen in de zorg te worden gedekt”, waarschuwt het Cft.

Lees hier de gehele brief van het Cft.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.