Kabinet: Gebaar voor dood Chinese zeelieden op Curaçao in 1942

Den Haag – De Nederlandse regering is bereid een ‘passend gebaar’ te maken naar de Chinese gemeenschap op Curaçao. Het kabinet wil daarmee recht doen aan de 15 Chinese zeelieden die in april 1942 om het leven kwamen bij een arbeidsconflict tussen Chinese werknemers en de directie van de Curaçaose Scheepvaart Maatschappij.

420 stakers werden vastgezet in Kamp Suffisant. Toen de militaire politie daar binnenviel om werkwilligen te scheiden van de stakers kwam het tot een schietpartij. Daarbij vielen 15 doden en 50 gewonden. De Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao houdt de Nederlandse regering verantwoordelijk en strijdt al bijna 20 jaar voor genoegdoening.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de stichting per brief laten weten dat het kabinet een gebaar wil maken om stil te staan bij de tragische gebeurtenissen van 1942, maar dat ook de onderlinge relaties versterkt. De regering houdt vast aan de lezing dat sprake was van een samenloop van omstandigheden.

Lees hier het uitgebreide artikel in het Parool over de kwestie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.