Personeel Bopec protesteert tegen beslissing Nederlandse overheid

Door Nathaly Evertsz-Ipcedencia/Caribisch Netwerk

Kralendijk – Werknemers van olieopslagbedrijf Bopec op Bonaire protesteren tegen de beslissing van de Nederlandse overheid de verkoop van de opgeslagen olie vanwege te grote risico’s niet toe te staan.

De protesterende werknemers hebben hun hoop juist gevestigd op de verkoop van de stookolie zodat Bopec hun salarissen kan uitbetalen. Van januari hebben ze nog geen loon ontvangen. Het bedrijf, een dochter van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, verkeert al lange tijd in financiële problemen. De olieterminal verkeert door gebrek aan onderhoud in zeer slechte staat.

Opgeknapt

Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben vorig jaar al maatregelen genomen omdat ze vinden dat Bopec onvoldoende doet tegen de veiligheidsrisico’s. Olietanks zijn inmiddels opgeknapt, maar de instanties geven nog steeds geen toestemming voor de overslag.

“Er zou een tankschip komen om de olie op te halen. Dit was al geregeld”, zegt Gabriel Pourier van het vakbond BPWU. “Ik snap deze beslissing niet. Op aanwijzing van de ILT zijn de tanks gerenoveerd en goedgekeurd. De stookolie is overgepompt van de oude naar de nieuwe tanks. Hoe kan het zijn dat dezelfde installatie nu als onveilig wordt gezien?”

Twijfels

Ook Elvis Soliana, die als operator bij Bopec werkt en protesteert, zegt zijn bedenkingen te hebben over de weigering. Hij was nauw betrokken bij de reparatiewerkzaamheden.

“Het is mogelijk en veilig om een tankschip hier te laten meren”, verzekert hij. Hij heeft zijn twijfels over de bekwaamheid van degenen die hierover oordelen. “Tegenwoordig zie je allerlei mensen dingen komen certificeren, terwijl ze bijna geen kennis hebben van de materie.”

Lokale overheid

Vakbondsleider Pourier vindt het tijd dat de lokale overheid zich met de kwestie gaat bemoeien. “Een heleboel mensen krijgen geen salaris, maar de lokale overheid stelt geen vragen. Je ziet geen gedeputeerde die poolshoogte komt nemen.”

PdVSA is volgens hem van goede wil en bereid het geld voor de lonen over te maken. “Ze worden op alle mogelijke manieren gehinderd en niet alleen door de Amerikaanse sancties. Ze hebben zelfs geprobeerd om het te regelen via de Nederlandse ambassade in Venezuela, maar zonder succes.”

BOPEC heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de ILT. Op 1 maart zal Rijkswaterstaat hierop antwoorden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.