Voor veel partijen blijkt Caribisch Nederland te ver weg

Den Haag – Van de 39 partijen die bij de komende Tweede Kamerverkiezingen ook in Kieskring 20 – Bonaire, Sint Eustatius en Saba – wilden uitkomen, zijn er 18 gesneuveld. Dat is de uitkomst van de vandaag gehouden openbare zitting van de Kiesraad.  

De afvallers zijn er niet in geslaagd voldoende ondersteunende verklaringen op de eilanden te verzamelen. De bekendste daarvan is Henk Krol. Met het gegeven dat het vanwege de afstand voor partijen lastiger is op de BES-eilanden genoeg handtekeningen te bemachtigen, is in de Kieswet rekening gehouden: zijn voor de kieskringen op het vasteland minimaal 30 steunverklaringen vereist, in Caribisch Nederland kan met 10 handtekeningen worden volstaan.

Nieuwkomers

Alle thans in de Kamer vertegenwoordigde partijen staan op de stembiljetten in Caribisch Nederland. Daar komen bij Code Oranje, JA21, Volt, BIJ1 (met Quinsy Gario op 2), de Libertaire Partij, NIDA, de Piratenpartij en U-Buntu Connected-Front.

Die laatste, een nieuwkomer, heeft niet alleen twee in de Cariben wonende kandidaten op de lijst – C.A. Woodley en C.T. Lopes, beiden uit Sint Eustatius – maar besteedt van alle partijen in het verkiezingsprogramma verreweg de meeste aandacht aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Uitstel?

Er zijn meer op de eilanden wonende kandidaten. De bekendsten zijn Jorien Wuite (D66), de voormalig gevolmachtigde minister van Sint Maarten, en het Statiaanse Eilandsraadslid Koos Sneek (CDA). Op de lijst van de christendemocraten staat ook Freek Marchal die als militair op Curaçao woont. Saba is vertegenwoordigd met Lysanne Charles op de lijst van BIJ1.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart. Vanwege het hoge aantal dagelijkse nieuwe besmettingen zijn er burgemeesters die pleiten voor uitstel. Vooralsnog willen kabinet en Kamer daar niet van weten. In totaal doen 37 partijen mee, 9 meer dan in 2017.

******************************************

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een handig overzicht van in het afgelopen etmaal op Dossier Koninkrijksrelaties gepubliceerde berichten. Aanmelden gaat simpel: vul onderin op deze pagina uw emailadres in. U ontvangt per omgaande een bevestiging (krijgt u deze niet, kijk dan in uw spam) met het verzoek uw aanmelding te confirmeren. U kunt zich op elk gewenst moment ook weer uitschrijven.

Wilt u onmiddellijk een melding wanneer er een nieuwe bericht verschijnt, klik dan op het rode ‘klokje’ rechtsonderin.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.