Ruimere bevoegdheden voor gezaghebber Bonaire in strijd tegen corona

Den Haag/Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna krijgt de mogelijkheid om bij het nemen van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op Bonaire meer maatwerk toe te passen. Daartoe wordt de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire aangepast. De wijziging wordt woensdag van kracht, aldus minister De Jonge (VWS).

Aan de wet worden artikelen toegevoegd die de gezaghebber een ruimere bevoegdheid geven ten aanzien van het beperken van groepsgroottes, het maken van onderscheid tussen binnen- en buitenactiviteiten en het nemen van aanvullende maatregelen die verduidelijking brengen omtrent dagbesteding voor ouderen en recreatief personenvervoer.

Bandbreedte

“Op deze manier kunnen meer op Bonaire toegespitste maatregelen worden getroffen, worden geen onnodige maatregelen getroffen, en gaan de maatregelen niet verder dan nodig is voor de bestrijding van de epidemie of een directe dreiging daarvan”, aldus de toelichting op de wetswijziging.

De wet bepaalt de bandbreedte waarbinnen de gezaghebber maatregelen kan op- of afschalen. Dit garandeert dat niet meer beperkingen kunnen worden opgelegd dan de wet toelaat. Daarbij worden “de noodzakelijkheid en evenredigheid afgewogen.”

Routekaart

Bonaire heeft een eigen routekaart ontwikkeld, omdat de feitelijke en epidemiologische situatie op Bonaire verschilt met die van Europees Nederland en ook met die van Sint Eustatius en Saba en dus een gerichte aanpak vraagt. De routekaart geeft inzicht op basis van het lokale risiconiveau welke maatregelen op welk moment en voor welke locaties genomen kunnen worden.

Bonaire versoepelt maatregelen

Kralendijk – Nu het aantal COVID-19 op Bonaire gevallen blijft dalen, worden de maatregelen versoepeld, zo heeft gezaghebber Edison Rijna aangekondigd. De nieuwe maatregelen gelden van vrijdag 5 februari tot en met 18 februari 2021.

Horecazaken mogen openblijven tot 00:00 uur dicht, casino’s tot 02:00 uur open blijven, waarbij het horecadeel om 00.00 uur sluit. De regels van een maximum van 50% capaciteit en vaste zitplekken blijven van kracht. De beperkingen voor evenementen en het sporten worden iets teruggeschroefd, zij het met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Het is weer mogelijk sportwedstrijden te houden,  maar nog zonder publiek. In de praktijk blijkt dat werkplekken het meest risicovol zijn. Daarom blijft het advies zo veel mogelijk thuis te werken of de werkplek zo in te richten dat de werknemers op veilige afstand van elkaar werken.

Door het stabiel lage aantal besmettingen op Curaçao hoeven reizigers van Bonaire naar het buureiland gaan en daar maximaal één overnachting hebben bij terugkeer geen PCR test meer te doen. Dit geldt ook voor reizigers die vanaf Curaçao voor maximaal 1 overnachting naar Bonaire komen. Ook zij hoeven bij binnenkomst geen PCR-uitslag te tonen. Ze moeten nog wel de gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen. Alle reizigers die van deze regeling gebruik willen maken moeten bij aankomst op Bonaire een retourticket tonen van dezelfde dag of de volgende dag.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.