“Curaçao wil nieuwe gezichten in de politiek”

Door Dulce Koopman/Caribisch Netwerk

Willemstad – “De bevolking heeft een signaal afgegeven: ze willen nieuwe gezichten, nieuw bloed en zijn klaar met de traditionele politiek”, aldus Vishon-leider Miles Mercera. Hij verwoordt wat de andere nieuwkomers in de Curaçaose verkiezingsstrijd ook constateren na de voorverkiezingen van afgelopen weekend.

Het leverde een record aan nieuwe partijen voor de Statenverkiezingen op 19 maart. Zo’n 19.000 kiezers stemden in de voorverkiezingen op een van de 16 partijen. De helft haalde voldoende stemmen en mag door. Daardoor kunnen de Curaçaoënaars volgende maand kiezen uit 15 partijen (tegenover 11 in 2017).

Resultaten

“Het lijkt wel alsof Curaçao nieuwe partijen wil zien in het parlement”, reageert ook voorzitter van het hoofdstembureau Raymond Römer na het bekendmaken van de uitslag. PNP met leider Ruthmilda Larmonie (voorheen van Pueblo Soberano van wijlen Helmin Wiels) kreeg de meeste stemmen (3.374) in de voorverkiezingen.

Raichel Sintjacoba van de nieuwe partij Un Kambio pa Kòrsou kan het niet geloven dat zij meer stemmen kregen dan grotere, al langer bestaande partijen. “Maar we werken als groep toch ook al tien jaar in de gemeenschap, vooral voor minderbedeelde families, kinderen. Als je al jaren zo onder de bevolking werkt, in de wijken wat normaal een overheid hoort te doen, dan hoef je mensen niet meer zo te overtuigen van wat je doet.”

Verrassing

Nieuwkomer Kumun die met opvallende uitspraken als ’tienermoeders verplicht aan de spiraal’ kiezers aan zich probeert te binden, is ook door. Leider Luigi Faneyte zegt dat blij te zijn, maar er ook bewust van te zijn dat bij de echte verkiezingen de resultaten anders kunnen zijn.

“Het is zeker een grote verrassing dat de bevolking nieuwe partijen wil. We hopen wel dat de mensen die ons nu gesteund hebben, straks ook massaal hun vertrouwen in ons zullen tonen. We gaan bekijken van welke buurten en welke stemlokalen degenen zijn die op ons gestemd hebben om zo een beter beeld van onze stemmers te vormen.”

‘Ready to rumble’

Ook Mercera hoopt de komende anderhalve maand de Curaçaoënaars te blijven inspireren. “Ik ben zo blij te zien dat jongere partijen zonder ervaring nu een kans krijgen mee te doen. We hebben altijd gezegd: het is tijd voor een nieuwe generatie politici. Dat betekent anders denken, zonder ego, rare machten. Wij zijn ready to rumble.”

Het hoofdstembureau gaat nog wel onderzoek doen naar het opvallend hoge aantal ongeldige stemmen: 602.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.