Herstart vakantiereizen naar Cariben klein stapje dichterbij

Den Haag – De verplichting voor reizigers naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba binnen 4 uur voor vertrek een tweede test te laten afnemen, gaat definitief in op woensdag 10 februari.

De daarvoor benodigde wijziging van de Tijdelijke regelingen maatregelen COVID-19 Bonaire, Saba en Sint Eustatius is dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd. Komt er geen bezwaar, dan gaat de dubbele testplicht 7 dagen later in.

Varianten

De maatregel, zo blijkt uit de toelichting, is bedoeld om import van COVID-19 uit hoogrisicogebieden – waartoe Nederland zichzelf rekent – op de BES-eilanden te voorkomen. De tweede test (dat mag een sneltest zijn) moet een extra drempel opwerpen voor de veel besmettelijkere varianten, die her en der in de wereld opduiken.

Het kabinet verwacht dat als gevolg van de reisbeperkingen dit jaar toch nog zo’n 90.000 reizigers uit Europees Nederland naar Bonaire zullen reizen (tegn 600.000 in 2019), 1.000 naar Sint Eustatius en 500 naar Saba.

Corridor

Een actief testbeleid wordt, in combinatie met vaccineren, gezien als een mogelijkheid om in de loop van het voorjaar vakanties naar de eilanden – onder strikte voorwaarden – niet langer te ontraden. Reisorganisaties werken aan een protocol voor een ‘corona-veilige corridor’ naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.