Gedeputeerde Den Heyer: Bonaire klaar om met vaccineren te beginnen

Kralendijk – Bonaire is afdoende voorbereid om te beginnen met het vaccineren van alle 18-plussers. Dat heeft een expertteam van het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Wetenschap afgelopen week tijdens een inspectiebezoek aan het eiland geconstateerd.

Gedeputeerde Nina den Heyer heeft dat vandaag tijdens een ingelaste digitale persconferentie bekendgemaakt. Het wachten is nu op de komst van de eerste doses vaccins uit Nederland, vermoedelijk in de week van 15 februari. Begonnen wordt met zorgpersoneel en 60-plussers, daarna volgen de 18- tot 60-jarigen waarbij kwetsbaren in deze groep het eerst aan de beurt komen. Ongedocumenteerden komen eveneens in aanmerking voor vaccinatie.

Voor 1 juni

In welk tempo het vaccineren zal verlopen, hangt af van de levering van vaccins, maar het advies van het RIVM is om het gehele programma voor 1 juni af te ronden, voor het begin van het orkaanseizoen. “Die ambitie is hoog, maar het is haalbaar. De dienst Publieke Gezondheid is er klaar voor”, aldus Den Heyer.

Bonaire heeft drie priklocaties aangewezen. Al het zorgpersoneel wordt in ziekenhuis Mariadal gevaccineerd, voor de rest van de bevolking zijn er priklocaties in de sporthal in Kralendijk en bij Cocari in Rincon. Het prikpersoneel is getraind en op elke locatie zal een arts toezicht houden.

Voorlichting

Op korte termijn wordt gestart met een intensieve voorlichtingscampagne. Om te weten hoe groot de vaccinatiebereidheid is en welke vragen er onder de bevolking leven heeft het Bestuurscollege opdracht gegeven voor een enquête.

Den Heyer refereerde aan de soms felle discussies die voor- en tegenstanders van vaccineren op social media voeren. “In plaats van elkaar aan te vallen kunnen we beter samenwerken om door deze crisis te komen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de vaccins veilig zijn. Zodra ik aan de beurt ben neem ik ook die prik.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.