Verzet tegen plan Bonaire voor containerhaven

Kralendijk – De organisatie Conserve Bonaire is een online-petitie gestart tegen het plan bij Hato een containerhaven te bouwen. De beweging vreest vernietiging van het koraalrif en vervuiling van een groot deel van de westkust. Dat zou een ernstige bedreiging vormen voor het onderwaterleven en daarmee ook voor de belangrijkste inkomstenbron van het eiland, het toerisme.

Conserve Bonaire vindt dat er een betere locatie is: het terrein van de olieoverslagterminal BOPEC. Het dochterbedrijf van het Vezezolaanse staatsolieconcern PdVSA staat op het punt van omrollen. Daar, aan de noordkust, kunnen containerschepen niet meer schade aanrichten dan er al is.

Gering voordeel

De organisatie verwijt de lokale overheid geen juiste voorstelling van zaken te geven met het argument dat een nieuwe haven de kosten van boodschappen zal verlagen omdat containers niet langer de (dure) omweg via Curaçao hoeven te maken.

Conserve Bonaire wijst op een onderzoek dat in 2017 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uitgevoerd. het voordeel voor de consument zou niet meer dan 1 procent bedragen. Daar staat een niet door Bonaire te dragen investering van 100 miljoen dollar tegenover, voeren de tegenstanders aan die voorspellen dat een belastingverhoging waarschijnlijk is.

Catastrofaal

“Een van de argumenten van Bonaire voor een nieuwe haven is om de overlast uit het centrum van de stad weg te nemen. Toch kiezen ze een gebied met een ongerept rif dat zich binnen de stadsgrenzen bevindt, in een woonwijk, direct naast drie grote vakantieoorden en in een beschermd marienpark. Er zal niets gewonnen worden met deze stap.”

“Het is bewezen dat grote containerschepen een nadelig effect hebben op het kwetsbare rifecosysteem. Ballastwater, zware motoren en afvoer van afval dragen allemaal bij aan de vernietiging van het rifsysteem. Een olielekkage op deze locatie zou catastrofaal zijn voor de noodzakelijke toeristische sector van Bonaire”, aldus de beweging.

Henny Huisman

De online-petitie die is gestart roept het Bestuurscollege en de regering in Den Haag op een andere locatie te zoeken en zich de vraag te stellen of een nieuwe containerhaven wel echt nodig is.

Om het protest kracht bij te zetten wordt ‘Bekende Nederlander’ Henny Huisman – die enige jaren op Bonaire heeft gewoond – ingezet die in een filmpje vraagt om “samen” het plan voor de containerhaven te stoppen. “Net zoals bezorgde burgers de bouw bij Karel’s Pier stopten, kan onze gemeenschap opkomen voor het Hato-rif”, aldus Conserve Bonaire.

Pril stadium

Het plan voor een nieuwe haven voor de afhandeling van containers verkeert nog in een pril stadium. In februari 2020 ondertekenden toenmalig gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een convenant voor het uitvoeren van een planstudie. Voor zo ver bekend is voor de uitvoering daarvan nog geen opdracht verstrekt.

Kijk hier naar de oproep van Henny Huisman.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.