Voorverkiezingen op Curaçao

Door Dulce Koopman/Caribisch Netwerk

Willemstad – Zeventien politieke partijen op Curaçao proberen dit weekend via voorverkiezingen deelname af te dwingen aan de Statenverkiezingen van 19 maart. Daartoe moeten zij minimaal 789 ondersteunende handtekeningen krijgen.

24 politieke partijen, waarvan veertien nieuwe, hebben deze week hun kandidaatslijsten ingediend. “Onze democratie is springlevend, maar het aantal partijen dat mee wil doen, laat ook zien hoe verdeeld wij zijn op dit moment”, aldus minister-president Eugene Rhuggenaath.

Om beter te kunnen voldoen aan de eisen om Covid-19 te bestrijden, is het kantoor van het hoofdstembureau tijdelijk verhuisd naar het World Trade Center, waar het indienen van de lijsten ook plaatsvond. In tegenstelling tot voorgaande jaren, vindt de activiteit plaats zonder de traditionele folklore en muziek.

‘Curaçao redden’

Bij de nieuwe partijen is er veel ambitie om Curaçao te ‘redden’ van de sociaal-economische problemen, terwijl de huidige coalitiepartijen de bevolking vragen om het werk voort te kunnen zetten.

De nieuwe partij Kòrsou Esun di Mihó (KEM) (Curaçao Is De Beste; red) is van mening dat de huidige coalitie geen enkele kans meer moet krijgen. Vooral regeringspartij PAR moet plaatsmaken volgens partijleider Martines. Het aanpakken van de onrechtvaardigheid die de minder welvarende gemeenschap ervaart, is de voornaamste reden voor de KEM om mee te doen aan de verkiezingen.

Gemeente

De redding voor Curaçao is dat het een Nederlandse gemeente wordt, maar dan niet onder dezelfde voorwaarden als Bonaire. Dat vindt een andere nieuwe partij, ‘Kòrsou Un Munisipio Ulandes Nobo’(KUMUN) (Curaçao Een Nieuwe Nederlandse Gemeente; red). Een referendum om dit te bereiken is een van de eerste zaken die KUMUN wil regelen als de partij in de regering komt.

Nieuwkomer Kòrsou Vishonario (VISHON) is ervan overtuigd is dat ze zal gaan regeren. Miles Mercera, ex-directeur van de Curaçao Tourist Board, zegt dat Vishon het nieuwe bloed is in de politiek dat nodig is. Onderwijs en Economie verbeteren zijn de belangrijke punten voor Vishon.

Comeback

De Partido Pueblo Soberano van de omgebrachte politicus Helmin Wiels heeft een kandidatenlijst van tien personen ingediend. Onder Wiels won Pueblo Soberano de verkiezingen in 2012. Na zijn dood verloor de partij door onderlinge ruzies aan populariteit. Volgens Ben Whiteman, leider van Pueblo Soberano, heeft de partij turbulente tijden doorgemaakt, maar is de partij herstellende en klaar voor een comeback.

De weerstand van meerdere partijen om met regeringspartij PAR samen te werken, weerhoudt leider Eugene Rhuggenaath er niet van om terug te willen komen als premier van Curaçao. De PAR heeft een lijst opgesteld die een afspiegeling is van de Curaçaose samenleving, benadrukt de minister-president.

Rhuggenaath belooft als premier van een volgende regering te zullen werken aan meer eenheid in de Curaçaose samenleving. “Wat ons van elkaar scheidt, zal ook de aandacht krijgen.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.