CDA-kandidaat: “Geef Maria Liberia-Peters een standbeeld”

Den Haag/Willemstad – Kandidaat-Tweede Kamerlid voor het CDA Jaap Jonkers en kandidaat-Statenlid voor de Curaçaose PNP Gwendell Mercelina Jr. willen dat in de grote Nederlandse steden standbeelden komen van Antilliaanse, Surinaamse en Indonesische Nederlanders die van betekenis zijn (geweest) voor het Koninkrijk, zoals de oud-premiers Maria Liberia Peters en Juancho Evertsz.

De twee politici in spe zijn een onlinepetitie gestart om zo veel mogelijk handtekeningen in alle delen van het Koninkrijk te verzamelen. Op 4 maart willen ze deze aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren aanbieden. “Het gaat om erkenning en waardering geven aan kleurrijke Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan ons Koninkrijk. Het is belangrijk hen te eren wie eer toekomt en daarmee bruggen van wederzijds respect te bouwen.”

Dialoog

“Standbeelden kleuren het straatbeeld en geven reden tot gesprek. Over de veelzijdigheid van ons Koninkrijk en over de bijdragen aan onze samenleving door bijvoorbeeld Antilliaanse, Surinaamse en Indonesische Nederlanders. Daarom is het vreemd dat er nog nauwelijks standbeelden van inwoners uit deze delen van het Koninkrijk in het Nederlandse straatbeeld te vinden zijn.”

Jonkers en Mercelina zien de standbeelden als “een klein onderdeel” en “een eerste stap” van een maatschappijbrede dialoog. “Een dialoog over het helen van de breukvlakken in onze samenleving, het willen zien van elkaar en het willen luisteren naar elkaar. Het is belangrijk om erkenning te geven aan kleurrijke Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan ons Koninkrijk.”

Inauguratie

De initiatiefnemers hebben zich mede laten inspireren door de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris. “Wij willen positieve aandacht vragen voor de diversiteit in Nederland. Hier hoort een eerbetoon bij aan mensen als Maria Liberia-Peters en Juancho Evertsz.”

Jonkers (35) staat bij de Kamerverkiezingen van 17 maart op plaats 27 van het CDA. Mercelina is bij de Statenverkiezingen van 19 maart de nummer 4 van CDA’s Curaçaose zusterpartij Partido Nashonal di Pueblo.

Jaap Jonkers.

Klik hier voor de petitie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.