Blok: Meer persoonsgerichte sancties tegen Maduro-getrouwen

Den Haag – De Europese Unie overweegt tegen meer functionarissen uit de entourage van Venezuela’s president Nicolás Maduro persoonsgerichte sancties af te kondigen. Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in zijn verslag aan de Tweede Kamer van de jongste Raad Buitenlandse Zaken.

De EU-ministers stonden onder meer stil bij de Venezolaanse parlementsverkiezingen van 6 december. “De Raad beschouwt de verkiezingsuitkomst niet als representatief voor de wil van het Venezolaanse volk en roept op om middels politieke onderhandelingen te komen tot democratische lokale-, parlements- en presidentsverkiezingen. De Raad ziet de in 2015 gekozen oppositieleden, in het bijzonder Juan Guaidó, als bevoorrechte gesprekspartners. Zij zullen wat Nederland betreft een belangrijke rol moeten spelen in het vinden van een democratische en inclusieve oplossing van de diepe politieke crisis in het land”, aldus Blok.

“De EU staat klaar om het democratische proces te ondersteunen, bijvoorbeeld door verkiezingswaarnemingsmissies. Tevens roept de Raad op tot ongehinderde toegang voor humanitaire hulp en staat de EU klaar om persoonsgerichte sancties in te stellen tegen mensenrechtenschenders en individuen verantwoordelijk voor de ondermijning van de democratie. Nederland zet samen met EU in op maximale steun voor de democratische oppositie.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.