Onderzoek naar haaienpopulatie noordoostelijk Caribisch gebied

Philipsburg – De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) gaat met steun van het Wereld Natuur Fonds-Nederland (WWF-NL) onderzoek doen naar de levenscyclus en het voorkomen van grote migrerende haaien in het Noordoostelijk Caribisch gebied.

Samen met DCNA’s netwerkorganisaties, de Saba Conservation Foundation (SCF), de Sint Maarten Nature Foundation en St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA) en de internationale natuurbeschermingsorganisatie Beneath the Waves (BTW), gaan wetenschappers de levenscyclus van voornamelijk grote migrerende haaien onderzoeken.

Incidenten

“Met de steun van het Wereld Natuur Fonds Nederland (WWF-NL) wordt het mogelijk gemaakt om met wetenschappelijke methoden het aantal en de levensstadia van haaien die over grote afstanden migreren in de Noordoost-Caribische regio te onderzoeken, met specifieke aandacht voor Tijgerhaaien, ”Aldus DCNA’s directeur Tadzio Bervoets.

Onlangs deden zich twee incidenten tussen haaien en mensen in de noordoostelijke Caribische regio voor. Hierdoor wordt door mensen op de eilanden, maar ook  regeringen, over theorieën gespeculeerd. Een daarvan is dat er een toename in de haaienpopulatie in het Caribisch gebied is als gevolg van bepaalde geografische gebeurtenissen, zoals een toename van vulkanische activiteit.

Satelliet

“Er zijn echter totaal geen data die erop wijzen dat er een toename is van de haaienpopulatie in het oostelijke Caribisch gebied. Om een idee te krijgen van mogelijke veranderingen, moet wetenschappelijk onderzocht worden of er veranderingen zijn. Daarom zijn we verheugd om voor dit onderzoek samen te werken met WWF-NL en BTW. Het doel van dit onderzoek is om satellietvolgers op verschillende haaien te plaatsen en om te bepalen of de haaien zich in de paarfase bevinden of zwanger zijn”, legt Bervoets uit.

Het eerste deel van het onderzoek zal plaats vinden in april en een volgende expeditie staat gepland in juli. “Hopelijk kunnen we met de verzamelde data aanbevelingen doen, zowel ten behoeve van de bewoners van de eilanden als voor het behoud van een soort die met uitsterven bedreigd wordt”, aldus Bervoets.

(Foto DCNA)
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.