Pleidooi voor ‘viswijzer’ in Caribisch Nederland

Veenendaal – Er is nog veel ruimte voor verbetering in de visserijketen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat concluderen Good Fish en het Wereld Natuur Fonds in een gezamenlijk onderzoek naar de visserijketen op de Caribische Eilanden. Voor het onderzoek zijn ruim 350 interviews afgenomen met lokale vissers, ondernemers en bewoners van de drie eilanden.

Zo kwam naar voren dat er weinig tot geen informatie beschikbaar is over de import en export van vis in Caribisch Nederland. Ook is er geen informatie beschikbaar over de visbestanden en de hoeveelheid vis die er gevangen wordt. De status van visbestanden is de belangrijkste graadmeter om overbevissing te detecteren.

Transparantie

Daarnaast zijn er grote problemen met de transparantie van verkochte vis. Zo wordt op Bonaire ‘lokaal gevangen vis’ verkocht die geïmporteerd wordt vanuit Venezuela. Dit is voor de consument misleidend en geeft een vertekend beeld van de lokale visbestanden; mogelijk staan deze er nóg slechter voor dan eerst gedacht.

Keurmerk

Uit de interviews met ondernemers en restaurant- en supermarkteigenaren is  gebleken dat er veel vraag is naar een duurzaamheidskeurmerk. Voor een overgroot deel van de ondernemers is duurzaamheid de belangrijkste reden om een vis wel of niet te verkopen. De introductie van de VISwijzer in Caribisch Nederland kan een uitkomst zijn.

Overheid

Maar het is ook noodzakelijk om de bewoners beter te informeren over het maken van duurzame keuzes. En er ligt een taak bij de overheid, die er voor moet zorgen dat lokale vissers een stabiel inkomen hebben en dat lokale visbestanden niet verder uitgeput raken, aldus de onderzoekers.

Lees hier het gehele rapport.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.