Kibrahacha: Curaçao, Aruba en Bonaire leiden samen op

Kralendijk – Kibrahacha, het partnerschap van de ABC-eilanden voor het opleiden van leraren, is van start gegaan met een ‘soft launch’. Schoolleiders en opleiders op Curaçao, Aruba en Bonaire namen deel aan de eerste trainingen.

Bij ‘Kibrahacha’ zijn de deelnemende opleidingsinstituten en schoolbesturen op Curaçao, Aruba en Bonaire samen verantwoordelijk voor het opleiden van onderwijzend personeel. Dit gebeurt voortaan voor een groot deel van de studie op opleidingsscholen waar studenten voor de klas staan om praktijkkennis en ervaring op te doen.

Negen opleidingsscholen

Op de ABC-eilanden zijn nu officieel negen opleidingsscholen. Op Aruba zijn dat Colegio Cristo Rey, Mon Plaisirschool en Prinses Amalia basisschool. Op Curaçao gaat het om in totaal vijf scholen, waaronder de dr. Albert Schweitzerschool. Daarnaast vormen St. Antonius College en Kolegio Santa Famia  samen een opleidingsschool, net als de Römerschool en de Prinses Margrietschool. Op Bonaire zijn er nu drie opleidingsscholen: basisschool De Pelikaan, Kolegio Kristu Bon Wardador en Skol Amplio Papa Cornes.

Speciale training

Op elke opleidingsschool zijn schoolopleiders aangesteld. Zij krijgen een speciale training, samen met de opleiders van de lerarenopleidingen. Samen bereiden zij de studenten voor op hun rol als Caribische leraar van de 21e eeuw: een leraar die over moderne vaardigheden beschikt en kennis heeft van de Caribische cultuur. Om de samenwerking tussen de opleidingsinstituten en de schoolbesturen op de drie eilanden vorm te geven, is het partnerschap Kibrahacha opgericht. Daarvan maken ook de University of Curaçao, Instituto Pedagogico Arubano, de University of Aruba en de University of St. Martin deel uit.

Vierlandenoverleg

Kibrahacha komt voort uit het Vierlandenoverleg van de ministers van onderwijs van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. In februari 2019 ondertekenden de vier betrokken ministers een samenwerkingsprotocol om lerarenopleidingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te versterken. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) heeft voor het schooljaar 2020 -2021 een subsidie van ruim 380.000 dollar beschikbaar gesteld voor de verbetering van de lerarenopleidingen op de ABC-eilanden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.