Speciale ‘vaccinatiegezant’ voor de Caribische delen van het Koninkrijk

Den Haag – De Nederlandse regering heeft een speciale ‘vaccinatiegezant’ voor de Caribische delen van het Koninkrijk aangesteld. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.

Het gaat om Marc Sprenger, voormalig Directeur-Generaal RIVM, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en directeur bij de wereldgezondheidsorganisatie WHO.  Sprenger zal de gezondheidsautoriteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba assisteren bij de voorbereidingen op het vaccinatieprogramma en de komst van de vaccins.

Half februari

Op alle eilanden wordt half februari gestart met vaccineren, bevestigt De Jonge. Begonnen wordt met het zorgpersoneel en 60-plussers, in totaal 86.000 mensen. Deze worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Vanwege de geringe bevolkingsomvang wordt er op Sint Eustatius en Saba niet gefaseerd.

Het was de ambitie van De Jonge om het vaccineren in de Cariben gelijktijdig met Nederland te beginnen, maar de voorbereidingen op de eilanden nemen meer tijd in beslag zoals het opstellen door de lokale autoriteiten van uitvoeringsplannen en het inrichten van opslaglocaties.

RIVM-team

Ook de verzending van vries- en koelkasten vanuit Nederland heeft enkele weken vertraging opgelopen. Het BioNTech/Pfizer-vaccin heeft als logistieke complicatie dat het bij een temperatuur van onder de 70 graden onder nul moet worden bewaard

Medio januari beoordeelt het RIVM de uitvoeringsplannen en de opslaglocaties. In de tweede helft van januari bezoekt een team van het RIVM alle eilanden voor de beoordeling en verdere assistentie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.