6 ton boete voor op Curaçao gevestigd online gokbedrijf

Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft voor 600.000 euro aan boetes opgelegd voor het aanbieden van illegale online kansspelen via de websites www.futgalaxy.nl en nl.futgamer.com. Virtual Coin Gaming N.V. te Curaçao, het bedrijf achter de websites, kreeg een boete van een half miljoen euro. Een betrokken privépersoon kreeg 100.000 euro boete. De boete is om meerdere redenen verhoogd. Een van de redenen is dat is vastgesteld dat minderjarigen, of in ieder geval jongvolwassenen, deelnamen aan de kansspelen.

De Ksa treedt met voorrang op tegen illegale kansspelen die zich specifiek op de Nederlandse consument richten. Dat was bij beide websites het geval. Zo gebruikten de websites de Nederlandse taal en een van de sites maakte gebruik van het betaalmiddel iDEAL en de website-extensie .nl.

Verboden

De Wet op de kansspelen, die bepaalt dat een kansspel alleen mag worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend, is met het onvergunde aanbod van verschillende categorieën kansspelen overtreden. Online kansspelen zijn op dit moment verboden. De huidige wet maakt het niet mogelijk een vergunning voor online kansspelen aan te vragen. Dat gaat door de Wet Kansspelen op afstand veranderen. Die wet wordt in 2021 van kracht. Het wordt onder strikte voorwaarden mogelijk een vergunning te krijgen voor het aanbieden van kansspelen via internet. Er is dan toezicht mogelijk, waardoor spelers beschermd kunnen spelen.

Honderden

Via op Curaçao gevestigde gokbedrijven worden honderden webcasino’s geëxploiteerd zonder dat er sprake is van toezicht. Er gaan vermoedelijk miljarden in om. De exploitanten verschuilen zich doorgaans achter trustkantoren in Willemstad. Vandaar lopen onderzoeken vast in een web van vennootschappen in allerlei louche oorden. Vermoed wordt dat het veelal om internationaal opererende criminele organisaties gaat die zich ook bezighouden met drugs-, wapen- en mensenhandel en financiering van terrorisme.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.